Névnapok: Ma: Zsuzsanna Holnap: Aladár, Álmos

Általános iskola

Hitoktatás

A hitoktatásról

Kedves Szülők!

Az állami iskolákban is (fokozatosan bevezetve) kötelező tantárgy lett az erkölcstan (a világi etika) ill. a helyette választható, az egyházak által szervezett hit- és erkölcstan (hittan).

A tanulók és a szülők dönthetik el, hogy a kettő közül melyiket választják.

Arra kérjük a kedves szülőket, hogy gyermekeik számára a keresztény hit- és erkölcstant, a hittant válasszák. Ez a Biblia különösképpen Jézus tanításán alapszik. Mögötte ott áll a kereszténység 2000 éves tapasztalata, olyan tanítás, amely sok-sok kiváló embert nevelt: szenteket, kitűnő tudósokat, művészeket, sportolókat.

Európa kultúrája még ma is hordozza a keresztény tanítás nyomait. Kellő hit és erkölcsi ismeret nélkül azt meg sem értjük. Ez tartotta meg hazánkat is, több mint ezer éven át.

Ez az a tanítás, amely a gyermekek és fiatalok számára igazi támaszt nyújthat életük nehéz óráiban, a válsághelyzetekben.

Akik megkereszteltették gyermekeiket azok már megígérték, hogy hitben nevelik fel őket. Mostantól számos akadály elhárult az iskolai hittan útjából. Például senki sem szervezhet szakköröket, játékokat, sportfoglalkozásokat a hittan óra idejére.

Ezúton is kérem a kedves szülőket és gyermekeiket, hogy a hittan tanulást a vallás gyakorlásával, különösen a vasárnapi szentmisék látogatásával tegyék teljessé.

Szeretettel várom hittanra a meg nem keresztelt gyermekeket is, akik kellő oktatás után önként is kérhetik a keresztség szentségét és a több, ún. "beavató" szentséget.

Egyre gyakoribb az a jelenség, hogy a vallásos nevelésben nem részesült szülők meg akarják adni gyermeküknek azt, amiben ők maguk - önhibájukon kívül - nem részesedtek.

Az Egyhéz nem ítékl el senkit sem, aki a világi erkölcstant /etikát/ választja, mégis szeretettel ajánlja mindenkinek Jézus tanítását, a keresztény hit- és erkölcstant.

 

Ungvárszki Imre

plébános

< Vissza az előző oldalra

Naptár

h k sz cs p sz v
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
             

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit kell magammal vinnem, ha gyermekemet be akarom íratni az Általános Iskolába?   

A válasz és további kérdések >

Idézetek

Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.  

Kodály Zoltán

További idézetek >

www.nfu.hu

www.nfu.hu


Közreműködő szervezet:
www.energiakozpont.hu